AFGELAST Slaapplaatstelling halsbandparkieten

erkende organisatie voor sociaal-cultureel volwassenenwerk

Geannuleerd wegens verstrengde Covid19-maatregelen

Lees meer

Halsbandparkieten zijn voor de ene een welkome exotische verschijning in onze parken en tuinen en voor andere een krijsende vervelende vogel die onze inheemse avifauna bedreigd.

Wie had ooit kunnen denken dat de toen in 1974 vrijgelaten halsbandparkieten uit het Melipark in Brussel zo snel in aantal zouden toenemen. Het gebrek aan natuurlijke vijanden en de zachte winters speelden in de kaart van deze fruit- en zaad etende vogels. Maar ook met hun imposante verschijning (bek) en het leven in luidruchtige groepjes maakt dat zij stand kunnen houden en territoria kunnen opeisen ten nadele van onze inheemse zaadeters en holenbroeders zoals spechten, boomklevers en kauwen.

Om de impact van deze snel oprukkende vogels op ons milieu beter te kunnen inschatten zijn er momenteel verschillende studies bezig. Hiervoor is het belangrijk om hun aantallen, verspreiding en aangroei goed in kaart te brengen. Dit gaat het beste door hun gekende slaapplaatsen te monitoren, en nieuwe slaapplaatsen op te sporen.
Alle info over nieuwe slaapplaatsen is welkom via mail: ardea@hobokensepolder.be

Op vraag van Natuurpunt Studie heeft ARDEA zich geëngageerd om mee te werken om de grootte van de halsbandparkieten populatie in kaart te brengen. Een van de gekende slaapplaatsen in onze regio is het Kielpark. Door 2x per jaar op deze slaapplaats een telling uit te voeren, één in het begin van het jaar en de andere op het einde van het jaar, krijgen we toch een beter beeld over het broedsucces van deze exoten.

Ardea organiseert een slaapplaatstelling in het Kielpark waar we al enkele jaren de halsbandparkietslaapplaats monitoren met steeds toenemende aantallen. Iedereen is welkom om die avond mee te tellen. En misschien krijg je ook andere kleurvarianten te zien zoals de blauwe en/of gele halsbandparkiet die we bij vorige tellingen hebben kunnen waarnemen Of wie weet krijgen we wel een Alexanderparkiet en/of een monniksparkiet te zien.

Praktisch:
Afspraak: Hoofdingang Kielpark, St-Bernardsesteenweg, Antwerpen-Kiel tegenover de kerk
Bijeenkomst: 16.30 u, einde rond 18.30 uur
Aanmelden gewenst voor 5 november via mail naar ardea@hobokensepolder.be of telefonisch via Walter, want in geval van slecht weer wordt deze telling verplaatst naar een ander moment
Meebrengen: wandelschoenen, verrekijker

Toon kaart Hoofdingang Kielpark
Sint-Bernardsesteenweg
2020 Antwerpen 2
za 14/11/20 van 16:30 tot 18:30
Natuurpunt Hobokense Polder
deweger.walter@skynet.be
0495 23 77 10
www.natuurpunt.be/agenda/slaapplaatst...