Bamboe bouwen met de BamBoeBus op uw locatie!

Meerdere kunstvormen

Geen gedoe, de BamBoeBus komt naar u toe! Lees meer

De BamBoeBus verzorgt creatieve en educatieve workshops op uw locatie in België en Nederland. Het is een initiatief van bamboekunstenaar Antoon Versteegde die in 1983 begon met het bouwen van bamboe kunstwerken. Zijn werkwijze noemt hij ‘bamboestiek’, waarbij kunstwerken worden vervaardigd van bamboe stokken, aan elkaar geknoopt met elastieken. Aanvankelijk is één elastiek sterk genoeg om een bamboestok op zijn plek vast te zetten, maar naarmate het bouwwerk groter wordt, moet je meer elastiek om elk knooppunt wikkelen om een stevige geheel te krijgen. Op die manier ontdek je gaandeweg hoe je sterke verbindingen en constructies kunt maken. Eerst construeer je bijvoorbeeld driehoeken, vierkanten of sterren die vervolgens aan elkaar ‘gestiekt’ worden tot driedimensionale vormen als het regelmatig viervlak (tetraëder), de piramide, de kubus, een dome of een geometrische of figuratieve draadconstructie.

Wetenschap en techniek

Als deze objecten vervolgens weer gekoppeld worden, ontstaan er torens, piramides of andere bouwwerken tot wel tien meter hoogte! Onderwerpen zijn bijvoorbeeld: ruimtes om in te verblijven zoals een tent, een kooi of een huis; markante gebouwen zoals een school, een kathedraal, een kasteel of een piramide; hoge torens zoals een kerktoren, een vuurtoren of de Eiffeltoren; voertuigen die bewegen zoals een fiets, een auto, een boot of een raket; groeivormen uit de natuur zoals een bloem, een boom of een kristal; figuren zoals een dier, een logo of letters die samen een woord vormen.

Stap voor stap ontdekken wat je kunt

Afhankelijk van de kennis en vaardigheden van de deelnemers ontstaat er een grote diversiteit aan bouwwerken. Al doende kan men van elkaar leren en stap voor stap ontdekken wat wel of wat niet lukt. De technische kennis en vaardigheden die je hierbij opdoet bevorderen bovendien de ontwikkeling van je creatieve en probleemoplossende vermogen. Je leert van lieverlee dat dingen mis kunnen gaan en je wordt je bewust van de mogelijke gevaren. In korte tijd verwerf je inzicht in de technische structuur van alledaagse constructies en gebouwen.

Fantastische ervaring

De BamBoeBus is mobiel en werkt voor verschillende opdrachtgevers in het hele land, zoals scholen, culturele instellingen en bedrijven. Alle materialen worden naar de werkplek gereden, zodat we daar direct aan de slag kunnen gaan. Zowel op binnenlocaties (tent, zaal of sporthal) als buiten in de vrije natuur of op schoolpleinen, sportvelden, parken of strand, de BamBoeBus kan voor elke situatie met een aangepast programma komen. Alles is bespreekbaar, the sky is the limit!

In de beperking toont zich de meester

Een bamboeworkshop doorbreekt de dagelijkse sleur: je werkt met eenvoudige, maar niet alledaagse materialen en technieken. Bovendien werk je eens op een andere manier samen, met een verbluffend resultaat. Deelnemers kunnen zelfstandig experimenteren met verschillende bouwtechnieken, afhankelijk van leeftijd en ervaring. Tijdens het bouwen ervaar je in de praktijk hoe een idee werkt of hoe het juist niet werkt, wat makkelijk gaat of wat te hoog is gegrepen. Dit leerproces draagt bij aan ruimtelijk inzicht en een betere samenwerking. Je zult ontdekken welke vormen en constructies stabiel zijn en stevig staan. Hoe dwarsverbindingen functioneren of wanneer iets mis gaat en omvalt.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart BamBoeBus
Zeelandsedijk 34
5408SM Volkel
BamBoeBus
€ 1495,0
workshop@bamboebus.nl
+31 610583647