Cursus: Natuurgids (Overijse)

erkende organisatie voor sociaal-cultureel volwassenenwerk

Mogelijk is deze activiteit al gestart. Neem contact op met de organisator voor meer informatie.

Lees meer

LEER BIJ, BELEEF DE NATUUR EN INSPIREER!

Volg de cursus natuurgids en word Zoniëngids! Natuurpunt CVN en Natuurgroepering Zoniënwoud organiseren tal van activiteiten in 't Zoniënwoud en willen er met de lokale Natuurpuntafdelingen en met steun van ANB nog meer op inzetten. Een prachtige kans om mensen in contact te brengen met natuur, en om samen het woud uit te dragen en te versterken!

Het Zoniënwoud, dat is 4.400 hectare Europese topnatuur waar jaarlijks meerdere miljoenen bezoekers op afkomen. Maar ook een uitgestrekt en betoverend woud aan de rand van Brussel.

Heb je een warm hart voor natuur en wil je dat ook graag uitdragen? Zoek je naar een combinatie van inhoudelijke kennis, natuurbeleving en engagement?

De cursus biedt je heel wat inhoudelijke achtergrond dankzij een brede waaier aan thematische lessen; van fauna en flora tot landschappen, ecologie, geologie en natuurbeheer. Tijdens de methodieklessen leer je hoe je een boeiende wandeling uitstippelt en hoe je een groep vol enthousiasme de natuur laat beleven en ontdekken. En aansluitend trek je er regelmatig op uit met ervaren gidsen van NGZ. Je ontdekt de kathedraalbestanden van beuk, met kleine valleien waar zomereik overheerst en hellingen met grove den, maar ook met vijver- en moerasbiotopen, merkwaardige dreven, historische relicten,... Op die manier breng je je opgedane kennis direct in de praktijk.

OPZET

De cursus bestaat uit 30 activiteiten, waarvan ongeveer de helft natuurexcursies zijn. De activiteiten worden gespreid over een jaar zodat je de natuur in ieder seizoen leert kennen. Na je eindopdracht ontvang je het getuigschrift van Natuurgids. Met dit getuigschrift kan je later een gidsenbadge van Natuurpunt CVN behalen, na het aantonen van praktijkervaring en gespecialiseerde didactische of inhoudelijke bijscholing. Meer informatie hierover ontvang je tijdens de cursus.

De cursus Natuurgids is intensief en vereist een zeker niveau van engagement, maar je wordt beloond met een verrijkende nieuwe hobby en kennis voor het leven.

Met dit getuigschrift kan je later een gidsenbadge van Natuurpunt CVN ontvangen, na het aantonen van praktijkervaring en gespecialiseerde didactische of inhoudelijke bijscholing. Meer informatie hierover ontvang je tijdens de cursus.

PRAKTISCH

De theorielessen vinden plaats op maandagavond van 19u30 tot 22u30. Excursies vinden plaats op zaterdagvoormiddag van 09u00 tot 12u00.  Tijdens de schoolvakanties zijn er geen lessen. De eerste bijeenkomst is op 7 september 2019 en de afronding is op 20 juni 2020

Kort voor de start van de cursus ontvang je het gedetailleerde programma via mail.

INSCHRIJVEN

Inschrijven doe je via het formulier onderaan. Na je inschrijving ontvang je een bevestiging via e-mail (controleer zeker je spamfolder).

Het inschrijfgeld bedraagt € 240. Ben je lid van Natuurpunt? Dan krijg je korting en betaal je € 216. Dit kan je aanvinken in het inschrijfformulier onderaan deze pagina. Als je bij aanvang van de cursus 25 jaar of jonger bent, betaal je slechts € 180. Je betaalt veilig op onze website met je kaart of via overschrijving.

LEERPLATFORM

Bij aanvang van de cursus ontvang je een link naar het leerplatform. Daarop staat zowel het lesmateriaal als praktische informatie en allerlei interessante links. 

SAMENWERKINGSPARTNERS

Natuurpunt CVN organiseert deze cursus in samenwerking met Natuurgroepering Zoniënwoud vzw.

OVER DE CURSUS

De cursus Natuurgids bestaat al meer dan 50 jaar. Natuurgidsen zijn in alle takken van de natuurbehouds- en milieubeweging actief. Daarnaast doen ook overheden en organisaties steeds meer beroep op gespecialiseerde natuurgidsen. De cursus Natuurgids is bovendien erkend als specialisatie binnen de gidsenopleiding van Toerisme Vlaanderen.

Natuurpunt CVN is de grootste gespecialiseerde vormingsinstelling in Vlaanderen. Het organiseert cursussen voor een breed publiek rond natuur, milieu, klimaat en duurzame ontwikkeling. Hiervoor werkt het centrum nauw samen met vrijwilligers, lokale groepen en een open netwerk van samenwerkingspartners.

Toon kaart Gemeenschapscentrum de Bosuil
Witherendreef 1
3090 Overijse
van 07/09/19 tot 21/06/20
Natuurpunt CVN
€ 240,0
Inschrijven
nils.iwens@cvn.natuurpunt.be
0499 90 61 39
www.natuurpunt.be/agenda/cursus-natuu...