De kubieke meter : Anouk Vandevelde met verzameling bakeliet

Geschiedenis

Mogelijk is deze activiteit al gestart. Neem contact op met de organisator voor meer informatie.

De bekendste zijn de telefoon en de radio, maar Anouk Van De Velde (°1945) vraagt zich af of er één voorwerp is dat níet in bakeliet heeft bestaan. Bakeliet was de allereerste synthetische kunststof, in 1907 ontdekt door de Gentenaar Leo Baekeland. Lees meer

Dit materiaal van duizend en één toepassingen kende zijn bloeiperiode tussen de wereldoorlogen. Je vond het van in de keuken tot in de badkamer. Bureaumateriaal, fototoestellen, gezelschapspelletjes, muziekinstrumenten, haardrogers, asbakken, pijpen, … werkelijk alles werd destijds in bakeliet vervaardigd. Op enkele ontwerpen van hedendaagse designers na, is het materiaal in onbruik geraakt. Daardoor is het een gegeerd verzamelobject geworden.

Anouk Van De Velde begon haar verzameling van om en bij de 600 stukken in 2003. Ze koopt op markten en online, maar geniet nog het meest van een toevallige vondst op een kleine rommelmarkt. Ze zoekt op wanneer, door wie en waar het object geproduceerd is en houdt die informatie bij in een lijst.

‘Ik hou van de unieke kleuren en de vormgeving van objecten in bakeliet. Ik laat me omringen door hun schoonheid en leef er mee. Hopelijk blijft de volgende generatie het materiaal en zijn geschiedenis koesteren. Gent mag zijn uitvinder best wat meer op een voetstuk plaatsen.’

Een deel van de verzameling bakeliet is te zien in 'De kubieke meter' van het STAM van 16 juni t.e.m. 8 september 2019.

Vul jij de volgende kubieke meter?

Het STAM is het museum over de stad en laat ook de verzamelingen van de bewoners van de stad zien. Want niet alleen musea verzamelen! In de inkomhal, gratis toegankelijk voor iedereen, in ‘De kubieke meter’.

Elke Gentenaar kan zich kandidaat stellen voor ‘De kubieke meter’. Alle soorten verzamelingen komen in aanmerking. Bekijk hier de reeks voorbije kubieke meters.
Heb jij ook een verzameling? Stel je kandidaat door dit formulier in te vullen. Een loting bepaalt wie als volgende zijn/haar verzameling mag tonen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart STAM Stadsmuseum Gent
Godshuizenlaan 2
9000 Gent
Van 16 juni 2019 tot 8 september 2019 (
ma van 9:00 tot 17:00
di van 9:00 tot 17:00
do van 9:00 tot 17:00 vr van 9:00 tot 17:00
za van 10:00 tot 18:00
zo van 10:00 tot 18:00)
STAM Stadsmuseum Gent
gratis
09 267 14 00
stamgent.be/nl_be/evenementen/de-kubi...