Diversiteit in Antwerpen

Politiek en maatschappij

Samenleving

Lees meer

Wil je met je klas aan de slag over het thema diversiteit? Atlas biedt verschillende workshops aan op maat. Je hebt de keuze uit verschillende thema's.

Workshop 1: Mensen, migranten en papieren

Kan iedereen zomaar in België wonen?  Welke voorwaarden stelt België? De ene vluchteling is de andere niet, wat zijn de verschillen? Wat is een gezinshereniger of een huwelijksmigrant? Welke rechten heb je als je 'papieren' krijgt en hier mag blijven? Hoeveel migranten komen er naar Europa en België? Objectieve informatie afgewisseld met groepsdiscussie.

Workshop 2: Integratie, hoe kijk je ernaar?

Wat verwachten we van ‘nieuwkomers’? Willen we dat ze zich ‘zo goed mogelijk aan ons aanpassen’ of vinden we dat ‘iedereen zijn cultuur mag houden’?  Of denken we eerder dat het ‘van twee kanten moet komen’? We bekijken drie samenlevingsmodellen, met elk zijn voor- en nadelen. Omdat ze in elk actueel ‘diversiteitsdebat’ terugkeren.

Workshop 3: Het ABC van polarisering

Activist! Radicaal! Extremist! Wat is het verschil tussen een activist, radicalist en extremist? Waarom en hoe radicaliseren jongeren van hier? Wat doet een mens overgaan tot geweld? Islam-radicalisering is vaak in het nieuws, maar wat met dierenrechtenactivisme? Of radicalisering van extreem-rechts of extreem-links? Wat is polarisatie? En is er een alternatief? Een vorming die de brandende actualiteit op een helder rijtje zet.

Workshop 4: Superdiversiteit: gedeeld verleden, gedeelde toekomst

Migratie deed onze Antwerpse samenleving grondig veranderen. Maar de ene migratie is de andere niet. Wat zijn de belangrijkste migrantengroepen in België en Antwerpen? Wanneer zijn ze gekomen, en waarom? Intussen is onze samenleving superdivers. En samen moeten we verder.

Bestelprocedure

  • Klik op tickets.
  • Bestel je ticket.
  • Kies bij registratiegegevens: de gewenste workshop en het gewenste startuur.

Praktisch

  • Contacteer Atlas voor al je vragen.
  • De workshop gaat door op je school.
  • Geef bij bestelling het startuur door. Houd rekening met het dagdeel waarop deze workshop plaatsvindt.

Toon kaart atlas, integratie & inburgering Antwerpen
Carnotstraat 110
2060 Antwerpen 6
ma 03/06/19 om 13:30
Atlas, integratie & inburgering Antwerpen
www.atlas-antwerpen.be/en/node/4011
atlas@stad.antwerpen.be
03 338 70 11
www.atlas-antwerpen.be