Expo²: Een tuin uit de tijd van VIJD

Milieu en natuur

Mogelijk is deze activiteit al gestart. Neem contact op met de organisator voor meer informatie.

Expo 1: Flora van het Lam Gods
In de Sint-Baafskathedraal in Gent, moeten de Vijdkapel en het Lam Gods de wereld eraan herinneren hoe belangrijk en godsvruchtig de familie Vijd wel was. Het Van Eyck-jaar 2020 zet een jaar lang de Gentse broers Van Eyck en hun wereldberoemde De Aanbidding van het Lam Gods in de picture. In Beveren wordt het jaar rondgemaakt met VIJDAWA! Joos Vijd, zoon van de baljuw van Beveren, gaf immers de gebroeders Van Eyck opdracht tot het schilderen van het wereldberoemde altaarstuk.
De tuin op het Lam Gods biedt een grote verscheidenheid aan planten, maar is bovenal een tuin vol symboliek. Het hemelse paradijs wordt bevolkt door tal van immergroene planten die symbool staan voor de onsterfelijkheid, door lentebloeiers die de continue vernieuwing en de heropstanding symboliseren en door een reeks van geneeskrachtige planten die kunnen opgevat worden als een zinnebeeld voor de helende kracht van het geloof. In Hof ter Saksen ontdek je welke planten deel uitmaken van zo’n paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek. Lees meer

Expo 2: Herbarijs
In Beveren bedacht Jan Vijd, neef van Joos Vijd, het Wilhelmietenklooster dat als godshuis was opgericht uit de erfenis van Joos Vijd en Elisabeth Borluut. Gedurende een jaar moesten monniken iedere dag een mis opdragen voor het zielenheil van Jan. Als de Wilhelmietenmonniken zich van deze belangrijke taak kweten, werd hen een bijzonder manuscript geschonken: de verzamelde kruidenkennis van Jan Yperman of Herbarijs (1351). Deze vertelt in Oud-Nederlands over kwalen en welk kruid er tegen gewassen was. Wou Jan Vijd de Wilhelmieten een leerboek schenken als hulpmiddel bij de opvang en verzorging van pelgrims en tijdelijke passanten?
Hoe het ook moge zijn, in Hof ter Saksen maak je kennis met de kruiden uit dit Herbarijs en hun geneeskracht in de Middeleeuwen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Hof ter Saksen
Hof ter Saksendreef, Beveren of inrit naast Zandstraat 167, Beveren
9120 Haasdonk (Beveren)
Van 29 april 2020 tot 18 oktober 2020
Nec Hof ter Saksen
gratis
natuurontwikkeling@beveren.be
03 750 18 72