Gratis rondvaarten in de haven van Gent

Erfgoed

Het Havenbedrijf Gent organiseert elke zaterdag gratis rondvaarten in de haven van Gent. Gedurende twee uur kan iedereen van op het water de haven van binnenuit beleven. De rondvaart is helemaal gratis voor particulieren. Gewoon vooraf online inschrijven is de boodschap. Voor verenigingen en organisaties wordt er zelfs maatwerk geleverd. Lees meer

Gratis rondvaarten in de haven van Gent

Het Havenbedrijf Gent organiseert elke zaterdag gratis rondvaarten in de haven van Gent. Gedurende twee uur kan iedereen van op het water de haven van binnenuit beleven. De rondvaart is helemaal gratis voor particulieren. Gewoon vooraf online inschrijven is de boodschap. Voor verenigingen en organisaties wordt er zelfs maatwerk geleverd. Het Havenbedrijf wil u met deze rondvaarten de haven op een unieke wijze laten ontdekken.

Beleef de haven van op het water
Op het havenjacht 'Jacob van Artevelde' kunt u op zaterdag de haven beleven, zowel als particulier, als vereniging of als organisatie.

Het vertrekpunt is de Rigakaai, naast het Bezoekerscentrum Haven Gent, tegenover Weba. De tocht duurt twee uur en onderweg wordt er uitleg gegeven over Gent als toegangspoort tot Europa. Het jacht vaart helemaal tot aan het Kluizendok en terug langs de dokken, kaaien, zeeschepen die van over heel de wereld afmeren en binnenvaartschepen die laden en lossen. Onderweg ziet men onder meer ook de chemische bedrijven, de graansilo’s van Euro-Silo naast de R4-Oost, de Ringvaart die de haven op Noord-Frankrijk doet aansluiten, de papierfabriek Stora Enso Langerbrugge, de terminals met fruitsap voor heel Europa, de Volvofabriek, één van de grootste clusters van biobrandstofbedrijven van Europa, de elektriciteitscentrale van Electrabel, het Mercatordok waar grote schepen met rollend materieel op en af naar Scandinavië vertrekken, ArcelorMittal Gent en tal van overslagkades.

Rondvaarten voor particulieren
De rondvaarten voor particulieren zijn gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Deze rondvaarten vinden elke zaterdag plaats (vanaf 2014 telkens van 14 tot 16 uur) en dit gedurende gans het jaar, behalve in juli (want dan vinden ze plaats tijdens de hele Gentse Feesten).

• Vertrek: aan de Rigakaai in Gent.
• Er is plaats voor 80 personen. U kunt voor maximum 6 personen inschrijven.
• Aan boord kunt u een drankje kopen.
• Er is steeds een gids aan boord die tijdens de vaart toelichting geeft over de haven.
• Inschrijven kan online via het inschrijvingsformulier waar u alle (nog) beschikbare vaarten kunt zien (volgens datum en uur) of schrijf telefonisch in bij het Havenbedrijf Gent via 09 251 05 50.

Rondvaarten voor verenigingen en organisaties
Ook verenigingen en organisaties kunnen aan boord van het havenjacht de Gentse haven verkennen. Zij betalen telkens de kostprijs van de gids (Nederlandstalige uitleg; andere taal op aanvraag). Inschrijven is verplicht. Deze rondvaarten vinden op zaterdag plaats (vanaf 2014 telkens van 11 tot 13 uur) en dit gedurende gans het jaar, behalve in juli (want dan zijn er rondvaarten voor particulieren tijdens de hele Gentse Feesten).

• Vertrek: aan de Rigakaai in Gent.
• Er is plaats voor een groep van minimum 25 en maximum 80 personen.
• Er is steeds een gids aan boord waar de vereniging 75 euro voor betaalt.
• Inschrijven kan online via het inschrijvingsformulier waar u alle (nog) beschikbare vaarten kunt zien (volgens datum en uur) of contacteer de PR-dienst van het Havenbedrijf Gent via 09 251 05 50 of pr@havengent.be voor meer informatie.
• Wil een vereniging catering aan boord dan kan dit worden aangevraagd via hetzelfde formulier.

Aandacht
Het jacht 'Jacob van Artevelde' is moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Men dient zelf - eventueel onder begeleiding - een aantal passen te kunnen zetten om het schip over de brug te betreden. Er is geen aangepast toilet.

Ook tijdens de Gentse Feesten
Traditiegetrouw organiseert het Havenbedrijf ook tijdens de Gentse Feesten rondvaarten in de haven.

Toon kaart Rigakaai
Rigakaai z/n
9000 Gent
za (niet op zo, ma, di, woe, do, vrij)
Havenbedrijf Gent
gratis
pr@havengent.be
+32 9 2510550
www.havengent.be/rondvaarten