Indigo, a most precious blue : Rondleiding tentoonstelling ethnische textielen en hedendaagse creaties.

Meerdere kunstvormen

Mogelijk is deze activiteit al gestart. Neem contact op met de organisator voor meer informatie.

Rondleiding in de tentoonstelling elke woensdag en zaterdag om 14 uur, tentoonstelling kan daarna verder bezocht worden.
Indigo is niet zo maar een kleurstof :
Met de tentoonstellingen, de markt, de lezingen en de workshops wensen we de aandacht te vestigen op het belang van natuurlijke indigo in al zijn schakeringen, wereldwijd, vroeger en nu.
10 € Gids en tentoonstelling inbegrepen. Inschrijven via mail is aangewezen. Definitief na storting. Gewoon mee aansluiten en cash betalen kan. Max. 20 personen.
Gidsen : Lieve Bluefingers of Hilde Kuypers Lees meer

Algemeen : De tentoonstelling in het stadhuis is dagelijks open van 12 tot 18 u, gesloten op maandag en dinsdag. De inkom bedraagt 5€, kinderen tot 12 jaar gratis.
De 2de tentoonstelling in galerie Indigo is te bezoeken van donderdagnamiddag tot maandagavond, van 11 tot 13 u en van 14 tot 18u en is gratis.

Met lezingen, markt, workshops en een concert.
Bij een groeiende groep mensen, wetenschappers, kunstenaars en ambachtslui zien we de laatste 10 à 15 jaar een ecologisch bewustzijn ontwaken die hen er toe aanzet om met natuurlijke kleuren te werken. Zo is er een wereldwijd netwerk ontstaan.
Indigo als kleurstof heeft door de eeuwen heen een heel belangrijke rol gespeeld in heel wat culturen, zowel sociaal als economisch. Denken we maar aan het Maopak , de blauwe mannen in de woestijn van West-Afrika, de traditionele Japanse kleding, de uniformen van het Franse leger, jeans… In het oude Egypte, Griekenland, Rome, Peru en Afrika en vele Aziatische landen, zoals India (waar het in de 19de eeuw het belangrijkste exportproduct was) maar ook Laos, China en Japan wordt indigo al eeuwenlang geteeld of in het wild geoogst en als kleurstof gebruikt.
De Romeinen gebruikten indigo als schilder pigment en ook voor medicinaal en cosmetisch gebruik.
Het bleef in onze contreien een luxe- en zeldzaam product tot de Middeleeuwen. Aan het eind van de vijftiende eeuw ontdekte de Portugees Vasco da Gama een zeeroute naar India. Dit leidde tot een versterking van de handel met India, Indonesië, China en Japan. Indigo werd hierdoor beter beschikbaar in West-Europa, en ook in Nederland via de VOC. Europeanen begonnen zelfs indigoplantages aan te leggen. Frankrijk en Duitsland verboden echter geïmporteerde indigo rond het begin van de zestiende eeuw, om hun eigen wede-industrie te beschermen. Om een diepere, rijkere kleur te bekomen werd stiekem indigo aan de wedebaden toegevoegd wat bij ontdekking strenge straffen met zich meebracht. Er heeft 15 jaar lang de doodstraf gestaan op het gebruik van indigo in onze contreien..
Ook binnen de wandtapijten gebeuren in de lage landen (die toen belangrijker waren dan grote schilderijen) in de late middeleeuwen.
Maar het gebruik van natuurlijke indigo gaat jammer genoeg snel achteruit. 1880 was de start van de synthetische indigo en reeds in 1913 werd de natuurlijke indigo vrijwel totaal verdrongen door zijn synthetische variant. Kleine lokale ververs worden hierdoor wereldwijd van hun werk beroofd. In 2002 werd ongeveer 17.000 ton synthetische indigo geproduceerd om aan de vraag naar DE kleurstof voor jeans te beantwoorden.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Stadhuis
Markt
8340 Damme
Van 16 oktober 2019 tot 15 december 2019
Galerie Indigo
€ 10,0
info@indigoartgallery.be
050 37 03 31
www.indigodamme.be