KAREL VAN ACKER - VENSTER OP DE WERELD - Circulaire economie

Milieu en natuur

Lees meer

Zelfs met de huidige inspanningen om te recycleren wordt tot 94% van alle producten nog steeds gemaakt uit nieuwe grondstoffen. Het antwoord op de dreigende materiaalschaarste is o.m. te vinden in de 'circulaire economie': het sluiten van materiaalkringlopen.
Is deze circulaire economie realiseerbaar? Hoe kunnen technologie en nieuwe bedrijfsmodellen de circulaire economie mee verwezenlijken? Moet de overheid ingrijpen om grondstoffen te sparen?
Karel Van Acker is professor in duurzaam materialenbeheer, coördinator van het Circulaire Economie@KU Leuven platform en van het KU Leuven Materials Research Centre. Hij leidt het steunpunt circulaire economie voor beleidsrelevant onderzoek en was één van de oprichters én voorzitter van Plan C, het transitienetwerk duurzaam materialenbeheer in de schoot van
De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM.
Karel Van Acker verdiept zich in de ontwikkeling van strategieën om de circulaire economie te realiseren. Ook de duurzaamheidsevaluaties van materialen en hun levenscyclus waaronder biogebaseerde en composietmaterialen, recyclage van zeldzame aardmetalen, landfill mining en de valorisatie van industriële residuen behoren tot zijn onderzoeksdomein.
Deze lezing kadert in een drieluik rond recyclage en plastic met op 28 januari 2020 de docufilm A Plastic Ocean van Craig Leeson (met nabespreking) en op 18 februari de interactieve lezing Minder plastiek gebruiken … het kan door Mieke Dury, medewerkerster van VormingPlus Limburg.
Organisatie: CC, Vormingplus Limburg i.s.m. vtbKultuur, De Bolster, Davidsfonds en Bibliotheek Maasmechelen

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart CC MAASMECHELEN
Koninginnelaan 42
3630 Maasmechelen
dinsdag 21 januari 2020 van 20:15 tot 22:00
CC Maasmechelen
€ 9,0
www.ccmaasmechelen.be