MUSEUMBUS - BRUGGE: GROENINGENMUSEUM & GRUUTHUSEMUSEUM

Meerdere kunstvormen

Schilderkunst

Na vijf jaar restauratie opende het Gruuthusemuseum opnieuw zijn deuren. Meer dan 600 collectiestukken brengen drie cruciale periodes in de rijke Brugse geschiedenis tot leven. Vooraf bezoeken we het Groeningemuseum waar topstukken van de Vlaamse primitieven centraal staan. Lees meer

Na vijf jaar restauratie opende het Gruuthusemuseum dit voorjaar opnieuw zijn deuren. Het museum neemt je mee naar drie cruciale periodes in de rijke Brugse geschiedenis: de Bourgondische bloeiperiode, de iets minder bekende 17e & 18e eeuw en de 19e eeuw. Deze periodes komen tot leven in meer dan 600 collectiestukken die elk een eigen verhaal vertellen. In de voormiddag bezoeken we het Groeningemuseum waar topstukken van de Vlaamse primitieven centraal staan.

Groeningemuseum
Zes eeuwen Belgische beeldende kunst op één locatie, met werk van Vlaamse primitieven als Jan van Eyck, Hans Memling en Gerard David, neoclassicisme van Joseph Odevaere en Joseph Ducq, Vlaams expressionisme en 20ste-eeuwse moderne kunst van René Magritte, Roger Raveel, Raoul De Keyser. Het Groeningemuseum serveert een gevarieerd overzicht van de geschiedenis van de Belgische beeldende kunst met als hoogtepunt de wereldbefaamde Vlaamse primitieven.

De collectie bevat daarnaast ook pareltjes van renaissance- en barokmeesters, zoals Ambrosius Benson, Lancelot Blondeel, Pieter Pourbus, Pieter Bruegel de Jonge, Jacob van Oost en Peter Lely. Je vindt er bovendien een zeer verfijnde selectie Brugs neoclassicistisch werk uit de laatste decennia van de 18e en het begin van de 19e-eeuw. Kunstenaars als Joseph-Benoît Suvée, Jean Bernard Duvivier, Joseph Ducq, Joseph Odevaere en François Joseph Kinsoen maakten internationaal carrière met hun historiestukken en verfijnde portretten.
Het symbolisme is vertegenwoordigd met een onbetwist topwerk van Fernand Khnopff. Ook de opmerkelijke verzameling schilderijen van de Vlaamse expressionisten springt in het oog, met werk van Permeke, De Smet, Van de Woestyne en Brusselmans. Van Marcel Broodthaers bezit het Groeningemuseum bijna alle uitgaven van zijn gedrukte werk.

Gruuthusemuseum
Het stadspaleis van de heren van Gruuthuse is na een grondige restauratie van 5 jaar een absolute blikvanger. De gevels zien er stralend uit. Vernieuwde zalen, een nieuw museumconcept en bijzondere collectiestukken wachten om herontdekt te worden.
Het Gruuthusemuseum neemt je mee naar drie cruciale periodes in de rijke Brugse geschiedenis. De Bourgondische bloeiperiode van de stad, de iets minder bekende 17e en 18e eeuw en de historistische ‘heruitvinding’ van Brugge in de 19e eeuw.
Deze drie periodes komen tot leven in meer dan 600 collectiestukken die elk een eigen verhaal vertellen. Van majestueuze wandtapijten tot unieke gotische glasramen, van elegante houtsculpturen tot historisch kant, schilderijen, porselein en zilver. Blikvanger is de authentieke laat-15e-eeuwse bidkapel die de verbinding maakt tussen het paleis en de Onze-Lieve-Vrouwekerk, met uitkijk op het gotische koor van de kerk.
Het nieuwe museumpaviljoen op het binnenplein is gebouwd tijdens de meest recente werken aan het Gruuthusepaleis in 2019. Je vindt er o.a. een portret van Lodewijk van Gruuthuse, de man die dit stadspaleis zijn grandeur gaf in de 15e eeuw.

MUSEUMBUS - BRUGGE
Vertrekplaats - parking CC de Meent
dinsdag 26 november 2019van 08:30 tot 17:00
CC de Meent
€ 80,0
Inschrijven
www.demeent.be/nl/event/5195/groening...