Nationaal Brandweermuseum

Politiek en maatschappij

Als je het museum binnenkomt, weet je niet waar eerst te kijken. Wagenliefhebbers worden onmiddellijk aangetrokken tot de enorme collectie glimmende brandweervoertuigen. Het oog van professionele brandbestrijders valt op de immense verzameling van blusmateriaal en kunstliefhebbers worden bewogen door een indrukwekkend gerestaureerd beeld van Roger Lambert uit Nivelles. Lees meer

Wie benieuwd is hoe de brandweermanhemel eruit ziet, moet zeker eens een bezoekje brengen aan het Nationaal Brandweermuseum in Hofstade. Wat begonnen is als een uit de hand gelopen passie van Michel Van der Straeten is in de loop der jaren uitgegroeid tot een verzameling die uniek is in binnen- en buitenland.

Als je met Michel in gesprek raakt over zijn museum, ben je wel een tijdje zoet. Gepassioneerd vertelt hij over het ontstaan van de vzw Privat Fire Brigade, de verschillende ontmoetingen met brandweerlui uit binnen- en buitenland, de restauratie van het wagenpark en de geschiedenis dat elk museumobject heeft. De leden van de vzw zijn zowel brandweermannen als burgers en komen uit alle uithoeken van België.

Het museum biedt onderdak aan 80 hulpverleningsvoertuigen en in een tweede loods staan nog eens 80 voertuigen gestald. Ons museum biedt een overzicht van ladderwagens, autopompen, materiaalwagens, tankwagens en speciale voertuigen. We hebben ook een mooie collectie ambulancevoertuigen, vertelt Michel trots. Gevraagd naar zijn favoriete voertuig, antwoordt hij: Ieder van ons heeft wel zo zijn favoriet, maar een echt pronkstuk aanduiden kunnen we niet. Wat elk stuk zo uniek maakt, is het verhaal dat er achter schuilt. Zo hebben we bijvoorbeeld de tweede gemotoriseerde ladderwagen van de Aalsterse brandweer staan. Dit is in 1948 aangekocht met geld van de burgers naar aanleiding van de brand in de Sint-Martinuskerk. En zo kan Michel nog honderden verhalen vertellen.

Het museum is iedere tweede en vierde zondag van de maand van maart tot en met oktober open, maar je kunt er ook op andere dagen terecht voor een gratis georganiseerd bezoek. Het museum stelt ook zijn deuren open voor scholen. Kinderen maken op een speelse manier kennis met alle aspecten van de vurige wereld van de brandweer. Ben je warm gemaakt voor een bezoekje? Neem dan zeker contact op met Michel Van der Straeten.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Nationaal Brandweermuseum
Industrielaan 23b
9320 Erembodegem
Zo Van 13:00 tot 18:00
vzw Privat Fire Brigade
gratis
reservatie@brandweermuseum.be
info@brandweermuseum.be
+32 475 31 72 95, 0477 56 85 01
www.visit-aalst.be/nl/bezienswaardigh...
brandweermuseum.be