Paul Otlet's infinite inventory

Wetenschap

Mogelijk is deze activiteit al gestart. Neem contact op met de organisator voor meer informatie.

Lees meer

Visualiseer kennis, begrijp de wereld.
Het visionaire schema van Paul Otlet vormt het hart van 3 tentoonstellingen!
(Bergen - Grand Hornu - Parijs)
Als onderdeel van de 30ste verjaardag van de oprichting van het wereldwijde web
Heel vaak laat de geschiedenis talloze mannen en vrouwen achter. Dankzij hun werken kwamen nieuwe en innovatieve ideeën naar voren zoals die waren voor de WERELDWIJDE WEB.
Lang voor de komst van de computer waren de werken van de Belgische jurist Paul Otlet (1868 - 1944) ongelooflijk. Het wordt nu bestudeerd vanuit de hoek van de archeologie van het web. Beschouwd als de vader van moderne documentatie, blijft Otlet meer dan 70 jaar na zijn dood fascineren. Oprichter van het Mundaneum (Bergen, België), was hij een voorloper op uiteenlopende gebieden als bibliografie, schema's, remediëring van encyclopedische kennis, visualisatie van kennis, museografie. Het laat ons als erfenis de utopie van een "kennislaboratorium voor vrede" met, als hoogtepunt, zijn vlaggenschipproject van World City, ontworpen met Le Corbusier, om "stenen om ideeën heen te brengen".
Tussen kunst en wetenschap zal de Mundaneum Exhibition Commission worden vertegenwoordigd door Denis Gielen, directeur van het Museum van Hedendaagse Kunst "Le Mac's" (GrandHornu) en Stéphanie Manfroid, architekt van Mundaneum.
VERNISSAGE 7 april 11.00 uur
GRAND HORNU - MONS - PARIS : Een figuur van de Geschiedenis van de Informatiewetenschappen: 3 tentoonstellingen !
De tentoonstelling maakt deel uit van een groter project. Vanaf april 2019 zal de internationaal gerenommeerde kunstenaar Fiona Tan (van Indonesische afkomst, wonende in Amsterdam) een originele tentoonstelling wijden aan het Museum van Hedendaagse Kunst in Federatie Wallonië Brussel (de Mac's in Hornu, nabij Bergen) rond het thema "Schaduw Archief." Fiona Tan, die de herinnering centraal stelt in haar denken, is niet de eerste die belangstelling heeft voor het erfgoed van Otlet met het oog op artistieke herinterpretatie. Veel kunstenaars raadplegen de Mundaneum-archieven voor een sanering, zoals de Amerikaanse Molly Springfield met 'The Proto-History of the Internet', het collectieve 'Animarchives', Constant over het project 'Mondothèque' en vele anderen.
Uitzonderlijke sluiting op 15 en 16 juni (Ducasse de Mons).

Toon kaart Mundaneum
Rue de Nimy 76
7000 Mons
Mundaneum
065 31 53 43
expositions.mundaneum.org/fr/expositi...