(UITGESTELD NAAR 2021) Cursus: Leven in de Duisternis – over nachtbrakers en andere fladderaars

erkende organisatie voor sociaal-cultureel volwassenenwerk

Mogelijk is deze activiteit al gestart. Neem contact op met de organisator voor meer informatie.

Lees meer

Leven in de Duisternis  biedt een uniek inzicht in al wat leeft in het verborgene van de duisternis, met focus op uilen, vleermuizen en nachtvlinders. De theorielessen vinden telkens plaats op maandag van 20u tot 22u30 en de excursies volgen dezelfde week op vrijdag vanaf 20u tot 1u30 ’s nachts. De cursus wordt begeleid door specialisten ter zake en vindt plaats op het Bezoekerscentrum van Natuurpunt Limburg, Putvennestraat 112  te Kiewit en in de onmiddellijke omgeving.
 
Maandag 27 april 2020 - Deel 1: Inleiding Nachtdieren
Begeleider: Frederik Thoelen
Tijdens de inleidende cursus worden de verschillende soorten besproken die zich ‘s nachts in onze natuur ophouden.
 
Maandag 4 mei 2020 - Deel 2: Uilen
Begeleider: Eddy Pagnaer
Uilen staan bekend als mysterieuze en wijze vogels. Waarom zien we overdag bijna nooit een uil en waarom vliegen ze zo geruisloos door de nachtelijke hemel? Eddy zal je wegwijs maken in deze wonderlijke wereld van deze nachtroofvogels.
 
Vrijdag 8 mei 2020 - Deel 3:  Excursie Uilen
Begeleider: Eddy Pagnaer
Uilen vliegen geruisloos omdat hun vleugels speciale veren hebben waardoor ze in de stilte van de nacht de muizen niet afschrikken. Deze excursie brengt ons dichter bij deze jager van de duisternis.
 
Maandag 18 mei 2020 - Deel 4: Vleermuizen
Begeleider: Jos Ramaekers
Door de eeuwen heen zijn er veel mythes en fabels over vleermuizen verteld. Omdat het nachtdieren zijn, worden ze geassocieerd met duistere krachten en vormen van bijgeloof. Er schuilt echter een heel ander verhaal achter ‘de vleermuis’. Deze cursus maakt alles duidelijk.
 
Vrijdag 22 mei 2020 - Deel 5: Excursie Vleermuizen
Begeleider: Jos Ramaekers
Het kan erg interessant zijn om eens met een deskundige mee op vleermuiswandeling te gaan. Vooral op een warmere dag in mei bij zonsondergang is nog lang het silhouet van de vleermuis te zien. In combinatie met de geluiden via de bat detector valt dan goed waar te nemen hoe een vleermuis haar prooi vangt.
 
Maandag 8 juni 2020 - Deel 6: Nachtvlinders
Begeleider: Zoë Vanstraelen
Met ongeveer 920 soorten vormen de nachtvlinders in ons land een veel grotere groep dan de dagvlinders. Het verschil tussen dag- en nachtvlinders lijkt heel simpel: dagvlinders vliegen overdag en nachtvlinders 's nachts. Maar dat is niet helemaal waar, want om de verwarring helemaal compleet te maken, zijn er ook nachtvlinders die overdag vliegen: de dagactieve nachtvlinders. Tijd voor een overzicht dus!
 
Vrijdag 12 juni 2020 - Deel 7: Excursie Nachtvlinders
Begeleider: Zoë Vanstraelen
Op deze excursie gaan wij met meerdere lichtbakken in de loop van de avond en de nacht de aanwezige soorten determineren. Het gevarieerd bos en de graslanden van Kiewit vormen het ideale biotoop om deze nachtdieren waar te nemen.

Toon kaart Bezoekerscentrum Natuurpunt Limburg
Putvennestraat 112
3500 Hasselt
van 27/04/20 tot 12/06/20
Natuurpunt Limburg
€ 90,0
Inschrijven Inschrijven
jos@natuurpuntlimburg.be
011246020
www.natuurpunt.be/agenda/cursus-leven...