Wintervoordracht "Joseph Ryelandt" door David Vergauwen

Er kan geen twijfel over bestaan dat Joseph Ryelandt Bruggeling was. Hij woonde er, werkte er en schreef er bijna zijn volledige oeuvre. Hij werd er geboren, stierf er en ligt er begraven. Wie zijn stamboom natrekt, kan in Brugge teruggaan tot voor de Brugse Metten. Meer "van Brugge" kan men zich bezwaarlijk noemen. Lees meer

In Brugge kent men de componist wel. Hij kreeg een straat en een concertzaal naar hem vernoemd en het is ook best geweten dat hij een tijdlang directeur van het conservatorium was. Als componist blijft hij echter onderbelicht. Dat heeft allicht te maken met zijn gigantische oeuvre van meer dan 130 opusnummers, waarvan het merendeel werd geschreven voor zijn aanstelling als directeur.

In 2020 vieren we in Brugge de 150e verjaardag van Joseph Ryelandt (1870-1965) met een heus festival. In samenwerking met het conservatorium, de Musea en het concertgebouw worden de Bruggelingen getrakteerd op tal van concerten en een tentoonstelling in het Arentshuis.

In deze uiteenzetting neemt David Vergauwen, auteur van de tegen die tijd te verschijnen biografie over de componist, u mee op een wandeling doorheen het omvangrijke oeuvre van de componist. We behandelen zijn betekenis voor het Belgische en zelfs Europese muziekleven en zijn verankering in Brugge. Op die manier hopen we de kunstenaar de plaats en de aandacht te kunnen geven die hij verdient.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart HoWest
Sint-Jorisstraat 71
8000 Brugge
zondag 13 oktober 2019 van 10:00 tot 12:00
Koninklijke Gidsenbond van Brugge en West-Vlaanderen
€ 5,0
mc.leys@skynet.be