Archeologiedagen thuis: "Onder de radar. Zoek mee naar sporen uit WO II."

Erfgoed

Mogelijk is deze activiteit al gestart. Neem contact op met de organisator voor meer informatie.

De Tweede Wereldoorlog liet heel wat sporen na in Limburg. Soms zichtbaar, vaak verborgen. Lees meer

Duik mee onder de radar en speur naar bunkers, loopgraven, vliegvelden, … relicten in het Limburg van vandaag én van vroeger.

In 2019 ontdekte Wouter Gheyle, archeoloog van de Universiteit Gent, samen met zijn team in het Amerikaans Nationaal Archief (NARA) een unieke reeks luchtfoto’s van de provincie Limburg. Het ging om maar liefst 810 WO II-luchtfoto’s genomen door de Duitsers en de Amerikanen tussen 1944 en 1945. Een deel van de foto’s diende strategische militaire doelen. De andere moesten het Europa van vlak na de oorlog beter in kaart brengen. Het provinciebestuur gaf de opdracht de foto’s te digitaliseren en te georefereren. Deze foto’s geven een uniek beeld van het Limburg van toen, tijdens en vlak na WO II.

Wel, het is tijd om het te ontdekken! Op vrijdag 9 oktober 2020, tijdens het weekend van de Archeologiedagen, lanceert het provinciebestuur van Limburg het digitaal platform van “Onder de radar”. Vanaf 8 u. kun je online starten met grasduinen tussen de Duitse en Amerikaanse luchtfoto’s door op de ‘kaart’ te klikken op WWW.ONDERDERADAR.BE.

Verken jouw omgeving en bij uitstek de volledige provincie, en leg als eerste de laatste geheimen van WO II bloot. Je kan jouw verhaal inzenden tot 30 juni 2021.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Provinciehuis Limburg
Universiteitslaan 1
3500 Hasselt
Van 9 oktober 2020 tot 30 juni 2021
Provinciaal Centrum voor Cultureel Erfgoed
gratis
pcce@limburg.be
011 23 75 75
www.onderderadar.be