(Dis)ability and Animality - Agnes Trzak & Geertrui Cazaux

Lees meer

A Series of More-Than-Human Encounters #3. Tijdens deze dubbele lezing komt de bevrijding van dieren en van mensen met een beperking samen. Hoe kruisen speciesisme en ableïsme en hoe staan ze in relatie tot andere ‘-ismen’ binnen een onderdrukkend systeem? Als bepaalde vaardigheden de voorwaarde zijn om dieren te erkennen als morele wezens, moet dit toch ethische en praktische implicaties hebben voor mensen die deze bekwaamheden niet bezitten?
Geertrui Cazaux bespreekt op welke manieren andere dieren dan mensen zich verzetten tegen hun onderdrukking door middel van ontsnapping, wraak, of andere daden van alledaags verzet. Hen centraal plaatsen en hun verhalen delen, rekent af met het idee van de mens als verlosser. Dieren zijn niet stemloos – en wij zijn niet hun redders, maar hun bondgenoten.
Agnes Trzak waarschuwt voor het gebruiken van cognitieve en lichamelijke bekwaamheid als criterium van morele overwegingen. Ze zal een intiem verhaal brengen over haar relatie met haar huisdieren, om zo het gevaar aan te tonen van minder menselijkheid, persoonlijkheid, agency, of waarde toekennen aan personen die beperkt worden door de maatschappij – of ze nu mens zijn of niet.
PROGRAMMA20:00  Welkom20:05  Geertrui Cazaux: Stories of animal resistance. About human saviorism and not so-voiceless animals20:30  Agnes Trzak: The Moment We (don’t) Compare Disability and Animality21:00  Q&A met Agnes Trzak, Anaïs Van Ertvelde & Olave Nduwanje21:30  Einde
• Agnes Trzak woont met haar hond en menselijke metgezellen in Berlijn, waar ze werkt als een inclusie-opvoeder voor kinderen en hun volwassenen. Haar praktijk wordt altijd bepaald door haar theoretisch schrijven over overlappende systemen van onderdrukking. Ze laat zien hoe dominante manieren van het construeren en representeren van gedachten, taal en de fysieke omgeving verschillende gemarginaliseerde mensen en niet-mensen beïnvloeden.
• Geertrui Cazaux zet zich al 25 jaar in voor dierenrechten. Na haar doctoraal onderzoek naar antropocentrisme en speciesisme in de criminologie, werkte ze in de jeugdzorg en als beleidsadviseur. Ze is nu gepensioneerd wegens chronische ziekten en zorgt thuis – samen met haar man – voor geadopteerde dieren.
• Olave Nduwanje (Burundi) identificeert als non-binaire trans-femme (zij/haar). Ze is schrijfster, jurist en activist (anti-racisme, LGBTQI+ rechten, anti-kapitalisme, anti-ecocide, etc.). Ze is een van de auteurs uit ZWART. Afro- Europese literatuur uit de Lage Landen, De Goede Immigrant en Being imposed upon. Ze is sinds 2019 gevestigd in Brussel.
• Anaïs Van Ertvelde is historica en schrijfster. Aan de Universiteit Leiden doet ze onderzoek naar de politieke en artistieke representatie van mensen met een beperking. Ze schrijft essays en maakt podcasts over de geschiedenis van het lichaam, gender en seksualiteit. Momenteel is ze gastdocent semiotiek aan het KASK, terwijl ze werkt aan een boek over crip-identiteiten.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart online
nvt
1000 Brussel
dinsdag 2 maart 2021 van 20:00 tot 21:30
Kaaitheater
€ 10,0
02-201.59.59
info@kaaitheater.be
www.kaaitheater.be