On Race, Species and Becoming Human - Zakiyyah Iman Jackson

Lees meer

A Series of More-Than-Human Encounters #4. In het kader van de Internationale Dag tegen Racisme zoomt Zakiyyah Iman Jackson in op de complexe relaties tussen afkomst, soort en het idee van 'de mens'. In haar boek Becoming Human: Matter and Meaning in an Antiblack World, vertrekt ze vanuit belangrijke Afrikaans-Amerikaanse, Afrikaanse en Caribische literaire teksten. Ze legt uit hoe deze teksten zijnsopvattingen blootleggen die het mens-dier onderscheid teniet doet. En laat dit onderscheid nu net de raciale logica zijn waarin het westerse denken keer op keer vervalt. In tegenstelling tot de meeste onderzoekers binnen de black studies trekt Jackson de emancipatorische kracht van 'humanisering' in twijfel. In plaats daarvan wendt ze zich tot schrijvers als Sylvia Wynter, Audre Lorde, Octavia Butler en anderen. Ze gebruikt hun werk om een nieuw begrip van het mens-zijn te schetsen, als een tegengif tegen racialisering. Het is een mens-zijn dat niet berust op dierlijke abjectie, en dat evenmin vereist om als 'echte mens' te worden herkend binnen het liberale humanisme.
PROGRAMMA20:00   Introductie door Tundé Adefioye20:10   Zakiyyah Iman Jackson: Architectures of the Flesh20:40   Q&A met het publiek, gemodereerd door Tundé Adefioye21:10   Afsluitend woord door Tundé Adefioye21:30   Einde
• Zakiyyah Iman Jackson is assistent-professor Engels aan de University of Southern California. In haar onderzoek verkent ze de literaire en figuratieve aspecten van het westerse filosofische en wetenschappelijke discours, en onderzoekt ze de betrokkenheid van Afrikaanse diasporische literatuur en visuele cultuur bij de historische overwegingen, kennisclaims en retoriek van westerse wetenschap en filosofie. Jackson promoveerde aan de Universiteit van Californië, Berkeley.
• Tundé Adefioye is dramaturg en docent podiumkunsten. Hij is Nigeriaans-Amerikaans en leeft in België. Hij was medeoprichter van het jongerenplatform Urban Woorden, en werd bekroond met de Cultuurprijs voor cultuureducatie van de Vlaamse overheid. Van 2016 tot 2020 werkte hij als stadsdramaturg voor de KVS. In 2020 was hij co-redacteur van het VUB Poincaré boek Migratie, Gelijkheid & Racisme.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart online
nvt
1000 Brussel
donderdag 25 maart 2021 van 20:00 tot 21:30
Kaaitheater
€ 10,0
02-201.59.59
info@kaaitheater.be
www.kaaitheater.be