Vondelingen in de 19de eeuw: voorstelling boek 'Het Kind van de rekening' van Guy Gilias

Samenleving

Lees meer

De Geschied- en Heemkundige Kring Oud-Heverlee gaf vorig jaar een nieuw boek uit van Guy Gilias: Het Kind van de rekening. Leuvense vondelingen in Oud-Heverlee 1789-1861.
De lezing over de vondelingen en verlaten kinderen uit Leuven die geplaatst werden in Oud-Heverlee en Bierbeek ( Haasrode) door de auteur en de presentatie van het boek met de steun van de gemeente Oud-Heverlee werd wegens Corona uitgesteld. Op Erfgoeddag 2021 wordt deze activiteit opnieuw geprogrammeerd op zaterdag 24 april te 20 uur in de kerk van Haasrode zodat de deelnemers op veilige afstand kunnen zitten op voorwaarde dat de coronameetregelen dit toelaten. Inschrijven vooraf is noodzakelijk.
Het boek leert ons dat de vroegere deelgemeenten van het huidige Oud-Heverlee en Bierbeek fel in trek waren voor het plaatsen van vondelingen vanuit Leuven. Haasrode was toen een gehucht van Bierbeek. Er waren dikwijls veel kandidaten om één of meerdere kinderen op te voeden. We herkennen vandaag veel namen van vondelingen in de familienamen van onze inwoners. Dit bewijst dat veel vondelingen na hun ontvoogding in onze dorpen bleven wonen, er huwden en kinderen kregen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Onze-Lieve-Vrouwkerk
Milsestraat
3053 Haasrode (Oud-Heverlee)
zaterdag 24 april 2021 van 20:00 tot 22:00
Geschied- en Heemkundige Kring Oud-Heverlee
€ 30,0
erfgoedmeerdaal@hotmail.com
www.geshemkrngoh.weebly.com
0498 849 365